dimarts, 11 de març del 2008

Les TIC a l'Educació Infantil

Després de la recerca de blogs al Google Blogs i al Technorati, he destriat els següents:

-Racons: http://www.raconsdecolors.blogspot.com/

- Llegir i escriure amb les TIC: http://www.cursllegiriescriure.blogspot.com/

- NTAE: Noves Tecnologies Aplicades a l'Educació: http://ntaeua.blogspot.com/

És el blog de Noves Tecnologies Aplicades a l'Educació de la UA. A partir d'ell, els alumnes van penjant informació respecte de les TIC, a més de la què facilita la professora sobre temes com EDUTIC-WQ, que és un generador de Webquests. L'he escollit perquè estic segura que nosaltres podrem arribar a fer una feina tan bona o millor que eixa.
Aquest blog enllaça un d'altre que no pot passar desapercebut, que és http://peremarques.blogspot.com/.

- Blog de Recursos TIC en Educació: http://rociocabanillas.blogspot.com/

- Mariarodriguezcaride's Weblog: http://mariarodriguezcaride.wordpress.com/2008/02/19/las-tic-en-infantil/

- Las TIC en el aula Infantil: http://chbcecilia.wordpress.com/

- Las TIC en plástica: http://blog.educastur.es/luciaag/

Es tracta d'un blog sobre les TIC en plàstica. Té links a programes per poder crear escultures, fer puzzles, sèries, etc., adaptant-ho a l'edat dels alumnes d'Infantil.

- Pequerrechos: http://pequerrechos.blogia.com/

Aquest blog és d'una escola d'Infantil de Galícia, Colexio AS COVAS de Meaño. És un blog on els alumnes mostren tot el seu treball, però m'agradaria destacar una entrada dedicada a la pissara digital, on s'inicien en el seu ús amb total normalitat.

-Tinta Fresca Vlog: http://tintafrescavlog.blogspot.com/2008/02/uso-de-las-nuevas-tecnologas-en.html

Aquest blog conté un enllaç amb un vídeo d'una escola d'infantil de Galícia que utilitza la videoconferència com a mètode d'aprenentatge.

-El rincón del Ordenador: http://elordenadoreninfantil.blogspot.com/2008/02/el-profesorado-de-infantil-y-su.html

Conté un comentari molt interessant sobre què significa ser educador infantil avui, relacionant-ho amb les TIC i la seua incorporació a les aules.

TIC i innovació educativa

Encara que els blogs que teníem de buscar eren els que relacionaren la nostra especialitat amb les TIC (i després d'haver-los buscat), no puc deixar fora d'aquesta llista alguns blogs que, malgrat no ser específics d'Infantil, són essencials per a mi, com a punt d'inici i reflexió sobre la innovació educativa, les TIC i el lligam evident i impossible d'obviar entre l'ensenyament com a feina i l'ensenyament com a compromís social i moral. A més, en molts d'ells s'hi inclouen activitats perfectament vàlides per a Infantil, això sí, sempre que la mestra tinga la voluntat i l'entusiasme suficient com per adaptar-les i personalitzar-les.

-Arran de pupitre: http://5centims5.blogspot.com/
Inclou idees molt interessants per treballar l'atenció a la diversitat. Es tracta d'un blog creat per un mestre del Bages amb més de 15 anys d'experiència en educació i en TIC, molt útil per a nosaltres com a futures mestres.
Es tracta d'un blog per a professors, on podem trobar recursos nous per treballar a l'aula. M'ha resultat especialment curiós: es tracta de placeSpotting.com , una gran troballa que ens permet amagar un lloc a Google Maps i, a partir de pistes, fer que els alumnes les trobin. També inclou un enllaç del Google Earth del Cos Humà increïble: entreu-hi.

Però sobretot, el que m'agrada especialment és la seua implicació amb l'atenció a la diversitat, perquè enllaça amb un projecte del qual he sentit parlar. Ha sigut una sorpresa molt agradable "anar a parar" (ho escric així perquè hi he arribat per casualitat) al blog d'un dels membres de l'equip del projecte Espurn@. Per a qui no haja sentit mai parlar d'aquest projecte, pretén l'assoliment de les competències bàsiques i la plena integració de dos col·lectius especialment fràgils: el d'aules obertes dels IES (secundària) i el dels nouvinguts (educació primària, secundària i escola d'adults). Es tracta de revolucionar moltes coses, principalment les metodologies docents que s'apliquen a les aules del nostre país, algunes de les quals necessiten un "plan renove" urgent. Així, Espurn@ naix com a porta d'entrada de noves metodologies, d'integració equilibrada de les tradicionals i de conceptes propis de la societat del coneixement, adaptant-los al context escolar. junt amb açò, també existeix Klaustre, un portal per a ensenyants que estan interessats o treballen en atenció a la diversitat.

No és un blog que s'ocupe de les TIC a l'Educació Infantil. Però considere que qualsevol docent compromés amb la seua tasca hauria de ser, si més no, sabedor d'aquestes iniciatives; a més de treballar amb il·lusió per poder utilitzar tot aquest esforç a les aules dels més petits.

-Innovación Educativa: http://innovacioneducativa.wordpress.com/
Parla de la innovació educativa i té un article interessant sobre els tipus de blogs a l'escola que podem trobar, segons les activitats que incloga, les persones que la hi fan, etc. Crec que aquests tipus de blogs ens fan conscients de la responsabilitat que tenim com a mestres de conéixer la realitat educativa, aprendre a distingir la innovació educativa de la innovació tecnològica i com aplicar les tecnologies per poder renovar les metodologies.

-Tic-Tac: http://ticotac.blogspot.com/
Aquest blog m'interessa perquè uneix, a les TIC aplicades a l'educació, la vessant pedagògica de les tècniques de l'aprenentatge cooperatiu, que estic treballant als mòduls del doctorat. I, per suposat, estic totalment d'acord amb Jordi Vivancos quan diu que, en el context educatiu, les TIC han de ser també un motor d'innovació i de Renovació Pedagògica.

- Chispas TIC y educación: http://peremarques.blogspot.com/
Té un enllaç a un portal de pissarra digital que no té desperdici (gairebé em sento obligada a seure tot el que calga al davant de l'ordinador i assimilar tota la informació que em siga possible), a webquests, videos d'educació i articles que val la pena llegir.
Com al blog de Ramon Barlam, he de dir que el món és ben bé un mocadoret. Just fa 5 dies vaig passar per davant del despatx d'aquest professor de la UAB i, per a ser sincera, no em va cridar l'atenció que fora professor de TIC, sinó que es diu igual que un professor a qui li tinc molta estima... si ho hagués sabut abans...

Els 5 blogs que més destaque són aquestos:

-Racons: http://www.raconsdecolors.blogspot.com/
Aquest blog ofereix molts enllaços per treballar des de les matemàtiques fins els dibuixos a partir de les imatges del National Geographic. Hi conté un taller de plàstica que aprofita els recursos digitals i recull dibuixos enviats per alumnes d'altres col·legis del país, i t'ofereix la possiblitat de veure, d'arpendre i de fer. A més, té un enllaç que obre els blogs dels cursos d'infantil i primària del COL.LEGI PÚBLIC CASTELL DE SANTA ÀGUEDA de Menorca.
- Llegir i escriure amb les TIC: http://www.cursllegiriescriure.blogspot.com/
Blog dedicat a les eines informàtiques per a l'aprenentatge de la lectura i l'escriptura. Les seues autores formen part del claustre del col·legi de Menorca que ha creat el bloc de raconsdecolors. Proposen als alumnes la utilització de les noves tecnologies com una necessitat de comunicar-nos diferent de les utilitzades fins ara a les aules d'infantil. Hi ha una sèrie d'enllaços a contes, presentats amb dibuixos dels alumnes i narrats per ells que val la pena escolatr. També compta amb links per conéixer el món de les webquests i a la web de l'escola, on trobem els projectes desenvolupats per cadascuna de les aules d'infantil.

- Blog de Recursos TIC en Educació: http://rociocabanillas.blogspot.com/
Conté l'enllaç a una webquest que m'ha encisat per a Infantili Primària: Rosa Caramelo. A més, té una entrada d'article on explica la possibilitat d'escoltar els posts escrits, amb Sonoweb. Al xiquets els encanta contar el que saben i aprenen, i també escoltar com ho fan els seus companys... haurem de prendre nota...

- Mariarodriguezcaride's Weblog: http://mariarodriguezcaride.wordpress.com/2008/02/19/las-tic-en-infantil/
L'autora és una mestra d'una escola de Sevilla que utilitza les TIC. Explica el desenvolupament del projecte de l'aplicació de les TIC a Infantil. Té links amb cançons i contes per escoltar i veure'ls, jocs, manualitats, etc.

- Las TIC en el aula Infantil: http://chbcecilia.wordpress.com/
Es proposen activitats per a alumnes d'Infantil. A més conté un article interessant sobre les TIC a l'aula d'Educació Infantil, el nou paper de la mestra, les aportacions de les TIC i els objectius a treballar segons el curriculum d'Infantil.


El primer blog, el de Racons (http://www.raconsdecolors.blogspot.com/), m'ha agradat, perquè recull tots els projectes i activitats realitzats pels alumnes, de forma que els pares poden accedir-hi fàcilment, els mestres, i qualsevol persona que, com jo, vulga assabentar-se de tots el resultats tan meravellosos que aconsegueixen, amb l'esforç de mestres i alumnes.
M'agraden els colors i l'estructura utilitzada, a més de la possibilitat de poder accedir als blogs de cadascuna de les aules, a partir dels links del costat.
La classe de les Floretes, amb les seues endevinalles virtuals, i els seus treballs; la classe de les Tortugues, amb les seues notícies, etc. mostren la vessant més plàstica dels xiquets, que són capaços d'adaptar-se a qualsevol tipus d'aprenentatge, i ens motiven per superar-nos i oferir-los totes les possibilitats, encara que això signifique posar-nos les piles, per aprendre a ensenyar cada vegada millor.

He de reconéixer que he dedicat molt de temps a aquesta tasca, i ha sigut perquè he anat trobant-me amb blogs molt interessants. La veritat és que, cada blog nou que trobava era infinitament millor que l'anterior (salvant lògiques excepcions), fins el punt de semblar-me suficientment bons com per a posar-los a la llista i suggerir-los als meus companys. He comprovat amb sorpresa que molts docents estan realitzant tasques realment fantàstiques i estan regalant els seus alumnes el millor present que un mestre pot fer a un alumne: el seu compromís i entusiasme.

Molts dels blogs que he trobat han sorgit a partir dels enllaços d'altres blogs també interessants (ja es sap això de "Dios los cría...").
No estic d'acord amb els qui, excusant-se amb ser de l'era analògica, veuen una fuita per justificar la seua incompatibilitat amb les noves tecnologies. Serem mestres, som mestres, i les nostres inquietuds han de ser reflexe de la realitat que ens envolta.
M'he adonat que per a qualsevol docent interessat en la innovació educativa -i per a qualsevol docent que pretenga ser competent- és necessari navegar per aquest món de les noves idees i dels nous reptes, a més de ser conscient que la seua formació passa inexcusablement pel coneixement i l'aprenentatge de les TIC aplicades a l'educació. Renovar-se o morir.